2010. január 19., kedd

Pokoljárás Tarantinoval

A Pokoljárás címet látva először azt gondoltam valami horrorra bukkantam. Aztán mikor megláttam az eredeti címét a Hell ride-ot, kezdett gyanús lenni a dolog, hogy ez az a motoros film, melynek Tarantino a producere. Egyik cimborám kötelező „irodalomként” tüntette fel számomra a 2008-ban forgatott alkotást, így nem sokat haboztam a beszerzésével. Egy-egy ilyen motoros filmnél mindig kis kétely merül fel bennem, bizakodom, hogy nem rontják el a sok kamu motoros jelenettel. De Tarantinoban ismét nem kellett csalódnom, sőt…

Bár QT csak a háttérből figyelte az eseményeket, de stílusa egyértelműen érződik a filmen: túlfűtött erotikus jelenetek, véres leszámolások, nagy fordulatok, mesteri zenék követik benne egymást. A szereposztást ezúttal sem bízta a véletlenre, hisz olyan színészek szerepelnek, akiket már jól ismert: Michael Madsen, David Carradine, Denis Hopper (cikk írásakor olvastam, hogy Őt is legyőzte a rák, a hír szerint napjai, hetei lehetnek csak hátra), valamint Larry Bishop. A nagy nevek mellett pont a főszereplő, Bishop neve lóg ki a sorból, de ha hozzávesszük, hogy Ő egy személyben a rendező is, így már kicsit érthetőbb a szereposztás. A Hopper, és Madsen „jelentkezési lapján” az is nagyot dobhatott, hogy mind a ketten rendelkeztek már motoros múlttal. Míg Hopper a felejthetetlen alapműben az, Easy Rider-ben, addig Madsen a Pokol angyala című filmben „koptatta a gumit”.


Azt hiszem azon senki nem fog meglepődni, hogy a film kezdő jelenete valójában időrendileg a legutolsó cselekmény. A történet több szálon fut: napjainkban, és ’76-ban párhuzamosan játszódnak az események, a kettőt összerakva érthetjük csak meg a filmet. A jelenben játszódó konfliktusoknak okai a 70-es években gyökereznek. A probléma fő oka, a filmben szereplő két motoros banda, a Victors MC és a 666-osok rivalizálása. A Victors banda feje Pistolero (Bishop) igyekszik bosszút állni megölt barátaiért, és szerelméért, de mindezek előtt saját portáján kell rendet tennie, vagyis leszámolni saját clubján belül az árulókkal. Mindebben segítségére van a banda másik két elkötelezett tagja, az Úrfi (Madsen), valamint a fiatal Comanche (Eric Balfour). A 666-osok feje Szárnyas Billy, akit a Guy Ritchie filmekből jól ismert Vinnie Jones alakít. Jones-nak meglehetősen jól áll a szerep (ugyanezt a magyar hangjáról nem lehet elmondani), az egykori angol focista remekül feltalálja magát a bandavezér bőrében. Megvannak tehát a felek, kezdődhet az öldöklés, melyeket westernes köntösbe bújtattak, hiszen a filmzene, a kietlen sivatag, valamint az útszéli poros kocsmák mind-mind a 60-70-es évek vadnyugati filmjeinek hangulatát idézik.

Hell Ride

A különbség csak annyi, hogy itt a lovak helyett motorokkal cirkálnak főhőseink. Pozitívum mindenképpen a felvonultatott géppark, nem a gyárból kitolt szériamotorokról van itt szó (mint pl. a Faterok motoron-ban), hanem mindenki egyéniségéhez passzoló vasakról. A régmúlt csodáit idézi a ’76-os jelenetben mutatott kézi váltós Harley, valamint a nagy öreg Hopper motorja is egy muzeális értékű gyönyörű oldalkocsis Indian (amit ugye már nem is gyártanak). A jelen bandatagjainak motorjai közül nekem egyértelműen az Úrfi merev vázas, magas kormányos, springer villás „rockmotorja” viszi a pálmát, de Szárnyas Billy vasa is szemet gyönyörködtető. Pistolero gépe pont a személyiségéhez passzol: piszkos, öreg, leélt gép benyomását kelti, ami alázatosan szolgálja gazdáját, teljesen a háttérbe szorulva. A motoros jeleneteket jól megcsinálták, az ember legszívesebben kitolná gépet a garázsból egy körre a hóba. Hiányérzetem talán csak az elmaradt nagy összecsapás miatt van, a rendezők elég rövidre zárták a két banda párharcát, ez talán több időt, és több ötletet igényelt volna.

Összegzésképpen elmondható hogy a film nem lesz a motoros filmek „number one”-ja, arra ott az Easy Rider, és nem hagy kitörölhetetlen foltot a mozi történelemben sem, de annak akit érdekel egy kicsit is a motorozás, kötelező darab (főleg így az otthon ülős téli napokon). Aki pedig nem motorozik, annak talán a szereposztás miatt érdemes megnézni, ha másért nem is, talán mivel két kiváló színész egyik utolsó szerepeinek egyike...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése