2009. augusztus 6., csütörtök

A Vad Kelet-en

Vizit a Pápánál

Lassan inkvizíciót és máglya halált kaptam volna a Pápától, ha idén sem teszem tiszteletemet nála. A Vatikán tudta nélkül utaztam Sárospatakra egy titkos konklávé kedvéért. Így utam nem volt veszélyektől mentes. Már az, hogy Akaliból (mivel itt váltam le Á-éktól) hét és fél órás út várt, már magában az nem volt semmi, sőt ezt még tetézte a pesti átszállásom is. Kilétem persze nem fedhettem fel, mivel egy bíboros élete mindig veszélyben van. Szerencstől a Pápa gondoskodott közvetve a biztonságomról, mivel olyan vonatot küldött értem, melynek ablakai (a sűrű kosz miatt) szinte átláthatatlanok voltak, így a ki és belátás gátolva volt. A mesterlövészektől tehát nem kellett tartanom, csupán a vonaton utazó helyi orkok jelentettek veszélyt, de álcám tökéletes működött. Ennek köszönhetően épségben érkeztem meg a Bodrog parti Athénnak is nevezett kisvárosba, ahol már várt a Pápamobil. Az egyházfő fejének álcája tökéletes: erdőmérnökként tevékenykedik a Északerdőnél, rezidenciáját az erdészet fölött alakította ki rögtön, ahonnan a háttérből tökéletesen tudja iránytani a szálakat. Ide hamar meg is érkeztünk. Az esti programhoz rögtön álruhát váltottunk, s már indulhattunk is focizni.
Pé bíborossal és Teoval indultunk el, eme küldetésre. Itt egy kicsikét meg kell állni. Mármint Teonál. 21 éves újhelyi lakos, református lelkésznek tanul. Rendkívül jó üzleti érzéke néha hagyja csak cserbe. Mint ott jártamkor: lehetősége lett volna 18-20 éves zenetáboros leány diákokra felügyelni, kísérgetni őket a kollégiumba heti 20 e Ft-ért, ehelyett elfogadta a preccast szintén csábító ajánlatát ahol napi 2900 jó magyar Ft-ért 8 órába gombokat kell nyomogatnia. De Teo tartogatott még meglepetéseket: Ő nem sima cigit szív, hanem elektromos cigit. Nos, aki még nem látott ilyet annak dióhéjban néhány szó: ha ez ember szívja ugyanúgy ég a vége mint a normál cigerettának, belül folyékony nikotin van, és van neki töltője is.
Az esti meccseket behúztuk majd ellátogattunk a Lábasházhoz is ahol pár sör mellett elemeztük a pályán történteket, majd a csütörtöki szülinapi ünnepi konklávéról is esett néhány szó.
A másnap segítettem az erdő vadjainak etetésében, így egy kis belátást nyertem a környék erdeibe:



Szóró



Pápamobil pápástol






Zempléni táj

Zemplénről azonban érdemes néhány szót ejteni: az Északi-középhegységhez tartozik, Bodrog és a Hernád között helyezkedik el, híres szőlőtermesztő vidékeknek ad otthont,legmagasabb pontja a Nagy-Milic (895m), az országos Kéktúra is ettől a csúcstól indul, s halad végig a hegységen.



Érik a szőlő

Este aztán kimentünk a Pápával leskelődni. Egy erdei tisztásnál volt a leshelyünk a szórótól úgy 60 m-re. Csendes diskurzust tartottunk a világ nagy dolgairól, mikor befutott egy kis csapat. 6 kismalac kóborolt koca nélkül. Még világosban érkeztek a kis kukoricafüggők. Egy ideig még vártunk, hátha kapnak kíséretet, de mindhiába. A Pápa ötre csökkentette a létszámukat, ahogy Ő mondta egy "kopfsússzal". Aznap estére ennyi volt, még egy sörre sem mentünk be sehova, mert másnap hajnalban mentünk ki (mondjuk a lesen ittunk két dobozzal). Reggel őzre mentünk, de végül nem sikerült bakot lőnünk. Ebédre megcsináltuk a májat gombával.
Az esti konklávén a feladatott teljesítettük, a Pápának méltón megünnepeltük a szülinapját, reggelre a füst felszállt, a Pápa maradt hivatalba. Másnap átutaztunk egy Újhelyre, Péhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése